| limba germana | |
|
|
Autor | Mesaj |
---|
(^_^)motzya(^_^) V.I.P admin
Numarul mesajelor : 1098 Data de inscriere : 04/04/2008
| Subiect: limba germana Mar Aug 05, 2008 11:29 am | |
| gelulile de prinuntzare in germana
Cantitatea sau lungimea sunetelor joacă un rol important în limba germană. O vocală pronunțată lung sau scurt poate face diferența între două cuvinte care în rest sunt identice.
De exemplu, Miete, cu i pronunțat lung, înseamnă "chirie", iar Mitte, cu i pronunțat scurt, înseamnă "mijloc", "centru". Ofen, cu o lung, înseamnă "cuptor", "sobă", iar offen, cu o scurt, înseamnă "deschis". După cum se observă din aceste exemple, în limba germană și substantivele comune sunt scrise cu inițială majusculă.
Pentru a distinge între vocale lungi și vocale scurte, ortografia germană folosește consoane simple sau duble. După vocale scurte se scriu, de obicei, consoane duble (tt, dt, ll, ck, mm, nn, ss, tz etc.), iar după vocale lungi sau diftongi se scriu consoane simple (t, d, l, m, n, s, z etc.). Pentru a se reda sunetul s după o vocală lungă sau după diftong, în scrierea germană se folosește în multe cazuri, încă din evul mediu, și litera specială ß, numită pe românește "es dur" (scharfes Es sau Eszett). Astfel: ich esse (= eu mănânc) se pronunță cu e scurt, dar ich aß (= eu mâncam, am mâncat) se pronunță cu a lung.
Multă vreme pentru litera minusculă specială ß nu a existat majusculă corespunzătoare. În loc de "es dur mare", care nu a existat, se scria SS. Totuși, de curând (iunie 2008), organizațiile internaționale de standardizare ISO și DIN au hotărât introducerea literei majuscule "es dur" cu codul Unicode 1E9E. Motivul este normarea tehnicilor de scriere. Noua literă "es dur majuscul" încă nu este întâlnită în practică.
În Elveția litera ß nu se folosește de loc, și în loc de ß se scrie ss.
O altă deosebire față de română, întâlnită în multe dialecte germane actuale, este faptul că litera r se pronunță foarte voalat, și uneori nici nu se distinge acustic.
Vocalele a, o și u se folosesc și în varianta cu un așa-numit Umlaut, care constă în două puncte peste literă: ä, ö și ü, iar cu majuscule: Ä, Ö și Ü.
* ä se pronunță aproximativ ca un "e" românesc, dar foarte deschis; * ö se pronunță aproximativ ca "eo" (dar nu este un diftong ci o vocală); * ü se pronunță aproximativ ca "iu" (dar nu este un diftong ci o vocală).
Uneori în loc de Umlaut se scrie: ae, respectiv oe și ue, dar aceste perechi se pronunță la fel ca ä respectiv ö și ü.
Alte particularități fonetice germane:
* c se pronunță în multe cazuri ca și "ț"; * ei se pronunță ca și "ai"; * eu se pronunță aproximativ ca și "oi". * ge se pronunță ca "ghe"; * gi se pronunță ca și "ghi"; * j se pronunță ca și "i"; * s se pronunță în multe cazuri ca și "z"; * v se pronunță ca un "f"; * w se pronunță ca un "v"; * y se pronunță ca și ü (vezi mai sus); * z se pronunță ca un "ț"; | |
|
| |
| Subiect: Re: limba germana Mar Aug 05, 2008 11:51 am | |
| inka ceva kiar de se repeta putzin:D j=i ch=h scz=s h nu se citeste daca este in mij cuv...se citeste numai atunci cand este prima litera dintr-un cuv ge=ghe en,el,er=an,al,ar v=f w=v ei=ai ie=i z=tz eu=oi tsch=ci sp=sp s=z a (cu 2 puncte sus) =e o (cu 2 puncte sus )=oe u (cu 2 puncte sus) =iu au =oi B =s | |
|
| |
MissKaulitz
Numarul mesajelor : 38 Varsta : 29 Localizare : Tom\'s pants Joburi/Distractii : sai zic lu\' unu:Fancesco jest dużo GŁUPIE Stare de spirit : unex nebunatica...mai bn zis..vagaboanda in toata regula :)) Data de inscriere : 22/10/2008
| Subiect: Re: limba germana Mier Noi 05, 2008 11:07 pm | |
| e un pic cam grea germana..
dar poate am so invatz la liceu
acum deocamdata invatz italiana shi poloneza
am noroc cu o prietena k shtie poloneza k altfel ash fi fost fripta la invatzatul limbi k e f grea
se scrie intr-un fel shi ce pronuntza in altul | |
|
| |
| Subiect: Re: limba germana Joi Noi 06, 2008 1:54 pm | |
| da iak sincer mie mi-i greatza de limba poloneza:((:(( n-o suport srry | |
|
| |
MissKaulitz
Numarul mesajelor : 38 Varsta : 29 Localizare : Tom\'s pants Joburi/Distractii : sai zic lu\' unu:Fancesco jest dużo GŁUPIE Stare de spirit : unex nebunatica...mai bn zis..vagaboanda in toata regula :)) Data de inscriere : 22/10/2008
| Subiect: Re: limba germana Mier Noi 12, 2008 8:17 pm | |
| nui nimic
daor imi place f mult sa invatz limbi straine
de ex fata care ma invatza poloneza eu o invatz romana
shi ii place
shi am descoperit nishte cuv care se aseamana din romana in rusa
shi din rusa in poloneza
shi poloneza cu romana | |
|
| |
| Subiect: Re: limba germana Mier Noi 12, 2008 9:34 pm | |
| | |
|
| |
MissKaulitz
| Subiect: Re: limba germana Dum Noi 16, 2008 7:36 pm | |
| | |
|
| |
| Subiect: Re: limba germana Sam Noi 22, 2008 3:37 pm | |
| pai shi asta e inainte:)) | |
|
| |
me+bill moderator
Numarul mesajelor : 230 Data de inscriere : 06/06/2008
| Subiect: Re: limba germana Dum Noi 23, 2008 12:01 pm | |
| da ata ocini horasho:) ia hociu "mashina ku pulti:((" | |
|
| |
^_^poosya^_^ V.I.P admin
Numarul mesajelor : 1115 Localizare : Tokio/Japonia Joburi/Distractii : Muzica,PC,natura,friends... Data de inscriere : 03/04/2008
| Subiect: Re: limba germana Dum Noi 23, 2008 4:42 pm | |
| daragaia da undi tzi-i "i" kratkoe?\ shi ai papat literile?? cum is la gust? | |
|
| |
| Subiect: Re: limba germana Lun Noi 24, 2008 6:04 pm | |
| | |
|
| |
^_^poosya^_^ V.I.P admin
Numarul mesajelor : 1115 Localizare : Tokio/Japonia Joburi/Distractii : Muzica,PC,natura,friends... Data de inscriere : 03/04/2008
| Subiect: Re: limba germana Lun Noi 24, 2008 10:28 pm | |
| mdea.............. tu cred........... i kratcoe )) )) | |
|
| |
| Subiect: Re: limba germana Vin Noi 28, 2008 6:14 pm | |
| aha doar ca era prea kratkoe shi nu m-am saturat:(X( | |
|
| |
^_^poosya^_^ V.I.P admin
| Subiect: Re: limba germana Vin Noi 28, 2008 6:30 pm | |
| las ca ai sa te ingrashi de la atitea litere...... | |
|
| |
| Subiect: Re: limba germana Vin Noi 28, 2008 8:32 pm | |
| da de la evaluare asta pe care am facut-o azi, precis....cred ca am scapat f multe litere,, mai ales i krotkoe..........prikrasnoe:) | |
|
| |
| Subiect: Re: limba germana Vin Noi 28, 2008 8:37 pm | |
| prikolinoe zelionaia(numa k eu prima data am scris"zilionaia, shi am uitat s acorectez:((" | |
|
| |
Continut sponsorizat
| Subiect: Re: limba germana | |
| |
|
| |
| limba germana | |
|